Не случайно капамата е наричана Царицата на зимните ястия. Тази вкусна

...
Не случайно капамата е наричана Царицата на зимните ястия. Тази вкусна
Коментари Харесай

Моментът дойде: Да сготвим Зимната царица, неповторимата капама

Не случайно капамата е наричана Царицата на зимните ястия. Тази вкусна манджа е публикувана на доста места в страната, само че е изключително известна в Югозападна България и най-много в региона на Банско, Разлог и Добринище. Там безусловно няма уважаваща себе си стопанка, която да не подготвя капама по остаряла изпитана фамилна рецепта. Тайната на неповторимия усет на капамата е в смесването на няколко типа меса и готвенето дълготрайно време в глинен съд с похлупак. Ето една тествана рецепта за капама.

Необходими артикули:
По 1/2 кг кг телешко, пилешко и свинско месо
250 грама бекон
1 кървавица
2 кг кисело зеле
100 грама сушени сливи

200 мл хубаво алено вино
200 мл вода
3 дафинови листа
5-6 грама надробен кимион
бахар на зърна
черен пипер на зърна
сол на усет (не се прекалява поради киселото зеле)

Начин на подготвяне по рецепта за неповторимата капама
На дъното на бездънен глинен съд наредете нарязания бекон; поставете ред нарязано кисело зеле; следват ред телешко месо и ред зеле; ред свинско месо и ред зеле; ред пилешко месо и ред зеле; следват подправките и кървавицата, както и ред кисело зеле; най-после се слагат сушените сливи, виното и водата.

Поставете капака, запечатайте го с тесто и печете във фурната. След като заври, намалете огъня и го оставете най-малко за още 3-4 часа. В някои предписания с изключение на зелето, към капамата се прибавя и ориз. Отворете бутилка хубаво вино и… наздраве!
Весели празници, скъпи наши читатели!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР